10 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen

Mensen over de hele wereld doen vrijwilligerswerk voor verschillende redenen. Vrijwilligerswerk wordt soms nog als een vorm gezien van puur altruïsme, het goed doen voor een ander. Maar vergeet niet dat het ook OK is om voordelen voor jezelf uit het vrijwilligerswerk te halen! Wil je vrijwilligerswerk doen? Twijfel dan niet langer en lees hieronder de top 10 redenen waardoor je direct weg wil gaan! Wat is jouw reden?

 1. Persoonlijke ontwikkeling. Dit klinkt misschien cliché maar het is echt waar. Door te reizen (en dan niet zon, zuipen, ziekenhuis op Cherssonisos) en onder de locals te leven verbreed jij je horizon. Je wordt zelfstandiger én zelfverzekerder.
 2. Jezelf uitdagen. Voor een langere tijd naar het buitenland vertrekken is misschien iets wat je van tevoren een beetje spannend vindt. Je kent er nog (bijna) niemand en weet niet hoe het precies uit gaat pakken. Vooral als het de eerste keer is dat je vrijwilligerswerk gaat doen. Mijn ervaring is: vrijwilligerswerk opent je ogen en alle dingen die ik heb gedaan waarvan ik niet had verwacht dat ik het kon, hebben mij sterker gemaakt. Het geeft je achteraf het gevoel dat je letterlijk de wereld aankan!
 3. Help. Maak de wereld een beter plekje om te leven, waar dat ook is. Jij kan een verschil maken, vrijwilligersorganisaties wachten op jou!
 4. Feel good. Het is bewezen dat mensen die anderen helpen gelukkiger, zelfverzekerder en gezonder in het leven staan. Een ander helpen is leuk! Het geeft een instant goed gevoel en belangrijk: je zult het dubbel en dwars terugkrijgen.
 5. Geef je kennis door. Tijdens het doen van vrijwilligerswerk ontwikkel je zelf nieuwe vaardigheden, maar helpt een ander misschien ook om dat te doen!
 6. Het staat goed op je CV. Vrijwilligerswerk in het buitenland hebben gedaan getuigd ervan dat jij lef hebt, onafhankelijk bent en goed in teamwork. Daar zijn veel toekomstige werkgevers naar op zoek! Een goed idee dus om je CV aan te vullen. Het is al helemaal waardevol wanneer jij iets kiest wat bij jou opleiding of eerdere werkervaring past.
 7. Je leert iets nieuws. Van lesgeven tot leiderschapskwaliteiten, het is maar net waar jij voor kiest.
 8. Je maakt nieuwe vrienden (voor het leven)! Vaak ben jij bij een vrijwilligersproject niet de enige . Zo ontmoet je vrijwilligers over de hele wereld met een grote gemeenschappelijke interesse. Het is altijd fijn om logeeradresjes over de wereld te sparen.
 9. De wereld ontdekken. Tijdens vrijwilligerswerk leer de cultuur van een land of een streek pas écht goed kennen. Je komt misschien op plekken waar je tijdens een standaard rondreis niet zo snel zou komen. Vrijwilligerswerk doen kan soms ook betekenen dat je je niet in de meest luxe omgeving bevindt. Je begeeft je namelijk echt onder de locals. En dat is een fantastische belevenis.
 10. Plezier maken! Vrijwilligerswerk is niet alleen maar hard werken. Geniet van de ervaring samen met anderen die je onderweg ontmoet.

Wat is voor jou de grootste reden om vrijwilligerswerk te gaan doen? Staat het niet in het lijstje? Laat het weten in een reactie!

Misschien vind je dit ook interessant: vrijwilligerswerk zonder kosten, hoe vind je dat?

4 gedachten over “10 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen

 1. Ken jij de reis organisatie be more (be the differents).
  Dit is een vrijwilligers organisatie, maar vroeg mij af of jij hier meer over weet?

  Like

  1. Thanks voor je reactie!

   Ik kende het eerlijk gezegd nog niet dus weet er niet het fijne van, maar heb er wel even naar gekeken. Het ziet er opzich goed uit! Ze zijn nog te klein om echt gecheckt te zijn door Rankabrand of een duurzaamheidscertificaat te hebben, maar werken wel zonder winstoogmerk en met kleine lokale organisaties, dus dat is positief. Wel zitten er behoorlijk wat kosten aan het vrijwilligerswerk. Je kunt ook proberen op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk tegen kost en inwoning (Zie mijn blog hierover). Aan de andere kant wordt er bij een reisorganisatie wel meer voor je geregeld. ’t is maar net wat je fijn vindt!

   Oh ja, en kijk uit met vrijwilligerswerk met kinderen (in weeshuizen). Daar is veel kritiek op omdat het de hechtingsband van de kids zou verstoren doordat vrijwilligers steeds maar komen en gaan.

   Ben jij van plan vrijwilligerswerk te doen of heb je het gedaan?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s