Vrijwilligerswerk zonder kosten, hoe vind je dat?

Als je wel eens naar vrijwilligerswerk in het buitenland hebt gezocht ben je ook vast wel eens teleurgesteld door de hoge kosten die je tegenkomt. Zo’n vliegticket kost al wat en je helpt ook een aantal uur per dag mee bij het project. Betalen om werk te mogen doen klonk mij eigenlijk raar in de oren. Waarom lijkt “gratis” vrijwilligerswerk zo moeilijk te vinden? Herkenbaar? Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om fantastische projecten te doen waar je gratis, tegen kost en inwoning of zelfs voor een vergoeding (stage) aan de slag kunt. Ik heb de afgelopen jaren veel naar projecten en stages gezocht voor mijzelf waardoor ik wat opties ben leren kennen. Die wil ik natuurlijk graag delen! Hieronder geef ik 9 tips hoe je ze kan vinden, inclusief wat handige websites.

Tussen haakjes: laat het duidelijk zijn dat voor veel organisaties een kleine donatie nodig is om te kunnen overleven. Daar heb ik dan ook niks op tegen. Het kan natuurlijk fijn zijn als alles voor je geregeld wordt en je een stuk zekerheid hebt. Kijk echter wel uit als je hier voor kiest. Jammer genoeg maken heel veel organisaties winst op vrijwilligers, en soms nemen vrijwilligers zelfs de plek in van lokale bewoners. Niet zo goed voor duurzame ontwikkeling dus!

Wat kun jij?

Allereerst, bedenk wat jouw “skill” is. Waar ben jij heel erg goed in? Vaak zijn organisaties bereid om jou minstens tegen kost en inwoning te laten blijven wanneer jij ze een goede dienst doet. Spreek je een bepaalde taal heel goed? Kun je fantastische websites bouwen? Of kun je reparaties doen? Het zijn vaak de vaardigheden die organisaties zelf niet in huis hebben en waar ze wel wat voor over hebben. Het beste is natuurlijk wanneer je jouw kennis kan overbrengen op de lokale bevolking zodat er écht duurzame ontwikkeling ontstaat.

Neem eens een kijkje op Idealist.

Idealist is een snelgroeiende internationale website, gevestigd in de Verenigde Staten. Talloze, vooral kleinschalige projecten en organisaties, doen daar een oproep voor vrijwilligers, stagiairs of werknemers. Alle organisaties die aangesloten zijn willen op een bepaalde manier de wereld verbeteren met een social impact, en hebben daar mankracht en kennis voor nodig. Volgens de website zijn er inmiddels zijn er al zo’n 140.000 organisaties aangesloten! Ik ben hier zelf heel enthousiast over, er staan echt gave dingen tussen. In de zoekfunctie kun je zelf filteren op betaald of onbetaald werk.

Kijk op de vacaturebank van OneWorld.

Een geweldige bron van vacatures voor vrijwilligerswerk, stages, of betaalde banen op het gebied van duurzaamheid. Zo leer je snel veel organisaties kennen waar je misschien nog niet van gehoord had! Veel vacatures zijn voor Nederland, maar er staan er ook altijd een aantal bij voor het buitenland. De stages zijn vaak tegen een vergoeding, bij het vrijwilligerswerk is dit wisselend.

Se7en

Een andere handige website om vrijwilligersprojecten over de hele wereld te vinden is Se7en. Het is naar mijn smaak een erg overzichtelijke website. Je kiest een land uit, een interessegebied, en voila: er rollen een heel aantal projecten uit. De meeste zijn tegen kost en inwoning. Enige minpuntje: om te kunnen reageren op de oproepjes moet je lid worden voor 15 euro. Ach, dat is misschien ook de hele wereld nog niet.

Google anders.

Je hebt vast wel eens gegoogeld op iets als: “gratis vrijwilligerswerk buitenland”, maar vond niet echt wat je zocht. In plaats daarvan raad ik je aan om zelf naar organisaties op zoek te gaan en vervolgens contact met ze op te nemen. Hoe je dat doet? Kijk bijvoorbeeld op Wango.org, een soort zoekmachine met overzicht van NGOs over de hele wereld. Je kunt filteren op werelddelen, landen en op interessegebieden. De namen van de organisaties kun je vervolgens online opzoeken om te kijken of je het interessant vindt en er contact mee kunt opnemen. En een andere tip: veel organisaties hebben een lijst van partnerorganisaties, kijk daar ook eens tussen voor inspiratie! Meestal staat er op de websites wel ergens informatie over vrijwilligersprojecten of stages, maar soms moet je er naar vragen. Het is misschien wat meer werk dan alles door een reisorganisatie laten regelen, maar zo valt er wel een grote kostenpost weg!

Ga Wwoofen!

Wat? Wwoof international is een organisatie die jongeren linkt aan organische boerderijen over de hele wereld. Dat kan kort of juist lang, en je krijgt er altijd een slaapplek en eten voor terug. Wel betaal je een paar euro op je aan te melden bij een WWOOF gebied. Vaak verblijf je bij een gezin of de eigenaar van de boerderij waardoor je als geen ander de lokale gewoonten meekrijgt. Een ideale manier om low-budget te reizen! Ga naar de website, kies een land, en bekijk het aanbod van boerderijen waar jij kunt helpen!

Spontaan

Voor de avonturiers: bekijk het gewoon terplekke! Ga naar het land van je keuze en ga naar een schooltje of duurzaamheidsproject wat je tegenkomt. Er is ongetwijfeld genoeg keuze. Zeker in de wat minder toeristische landen wordt je vaak ontvangen met open armen en leggen ze je in de helemaal in de watten! Je bent dan altijd vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Voor de professional

Ben je afgestudeerd en wil je het wat serieuzer aanpakken? VSO Nederland zet professionals uit Nederland in Azië en Afrika in om kennis te delen. Bekijk de vacaturebank, of kies ervoor om online je kennis te delen vanuit Nederland in een kort project, samen met anderen op de wereld. Gaaf toch! De echte ambitieuzen onder ons kunnen ook een kijkje nemen bij het internationale UN volunteer programma.

Sponsoractie

Als laatste tip: toch iets gaafs gevonden waar wel kosten aan zijn verbonden? Houd een sponsoractie onder je familie, collega’s en vrienden! Eigenlijk heel erg leuk en een mooie kans om ze meteen bij jouw reis te betrekken! Stuur ze allemaal een leuke email met een filmpje, bak taarten, doe mee aan een sponsorloop, noem het maar op. Voor jou en je gave reis willen ze vast wel helpen. Vergeet niet ze op de hoogte te houden van je reis als je eenmaal daar bent!

Hopelijk heb je wat aan de tips!

Heb je zelf nog goede tips voor vrijwilligerswerk zonder kosten? Laat het hieronder weten!

Lees ook: 10 redenen om vrijwilligerswerk te doen

5 gedachten over “Vrijwilligerswerk zonder kosten, hoe vind je dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s