De meest duurzame reisorganisaties op een rijtje

Duurzaamheid en toerisme hand in hand? Het lijkt moeilijk maar toch wordt het een steeds grotere trend. En terecht, vind ik! Ook al is het lastig om 100% duurzaam te reizen, ik vind het belangrijk om je er in ieder geval bewust van te zijn. Gelukkig zijn er een aantal organisaties die daar slim in meegaan. Als je er van houdt om georganiseerd te reizen is het goed te weten welke reisorganisaties in Nederland daar rekening mee houden en op welke manier. Ik heb mijn favorieten voor je uitgezocht om je te helpen in je keuze.

Waarom belangrijk?

Lekker belangrijk? Best wel ja. De toeristische sector is een enorm omvangrijke sector, die de komende jaren alleen nog maar zal groeien. Het is voor veel landen één van de grootste economische sectoren en daarmee ook een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid. Dat is mooi, maar er zijn helaas ook keerzijdes. Zo veroorzaakt het wereldwijde (vlieg)verkeer een enorme CO2 uitstoot, worden lokale mensen in het toerisme soms uitgebuit door slechte arbeidsrechten, wordt natuur en cultuur aangetast en wordt de berg met afval steeds groter. Dat klinkt heel dramatisch, maar als we met zijn alles willen blijven reizen de komende jaren (en dat willen we!) dan zullen we daar toch rekening mee moeten houden. Ik vind dat het de taak van reisorganisaties is om hierin de leiding nemen, zodat reizigers een eerlijke keuze kunnen maken.

Waar heb ik op gelet?

Bij het kijken naar duurzame reisorganisaties heb ik op een aantal dingen gelet. Ten eerste heb ik gekeken naar het duurzaamheidsbeleid zoals dat gepresenteerd wordt op de website. Maar ja, elke organisatie wil zichzelf wel als eerlijk en groen voorspiegelen dus daar nam ik geen genoegen mee. Ten tweede is er een test gedaan door Rankabrand en bestaat er het Travelife certificaat, waarvoor organisaties aan meer dan 150 strenge criteria moeten voldoen. Het Travelife-certificaat is door de VN goedgekeurd en is vergelijkbaar met de strenge FSC-standaard voor hout en het MSC-standaard voor duurzame vis. Daarnaast hebben MVO Nederland, Travmagazine en ANVR recentelijk de Sustainable Travel Award weer uitgereikt (voorheen de Groene Veer). Benieuwd aan wie? Hij staat in dit lijstje! Ook heb ik gekeken in hoeverre de organisaties mij zelf aanspreken qua inhoud.

Koning Aap

Koning aap doet het top op het gebied van duurzaam reizen, met bestemmingen over de hele wereld. Ze zijn twee keer op rij gekozen tot meest duurzame reisorganisatie van Nederland door het winnen van de Groene Veer. Als enige organisatie wordt alle CO2 uitstoot van de vluchten wordt standaard gecompenseerd, er zijn geen dieronvriendelijke projecten, een goed milieubeleid op kantoor, en zijn er opties voor duurzaam vrijwilligerswerk. Ook word op de website volop tips gegeven voor duurzaam reizen! Na onderzoek van Rankabrand zijn ze dan ook bovenaan geëindigd met een B-label! Dat is noemenswaardig omdat veel organisaties bedroevend laag uit de test kwamen. Lees hier de volledige uitslag.

Shoestring, zusje van Koning Aap, doet het overigens ook goed. Zij bemachtigden de derde plek in deze Rankabrand lijst.

Fair Mundo Travel

Fair Mundo Travel organiseert verschillende reizen in Afrika: Botswana, Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika. Alle reizen staan in het teken van verantwoord en duurzaam reizen. Door kleinschaligheid aan te bieden, economische ontwikkeling aan te moedigen, zonder dat de natuur, het milieu, of de lokale bevolking daarbij belast wordt. In de Rankabrand lijst krijgen zij een C-label. Ze zijn dus op de goede weg, maar er vallen nog best een aantal punten te verbeteren.

TUI

TUI is de absolute koploper bij de grote reisorganisaties als het gaat om duurzaam reizen. Onder TUI vallen Arke, Kras en Holland International. Tui heeft het hele reisaanbod verbeterd met een geheel nieuw duurzaamheidsplan voor 2015 tot 2020 met verschillende speerpunten. Ze scoren goed met hun jaarlijkse transparante duurzaamheidsverslag, duurzamere accommodaties, en willen in de toekomst nog meer doen om CO2-uitstoot de verminderen en te compenseren. Ook investeert TUI zelf in duurzaam toerisme. TUI was dan ook de terechte winnaar van Sustainable Travel Award in januari 2016. Voor een duurzame, groene en eerlijke vakantie kun je bij TUI dus met een gerust hart terecht.

Sawadee

Zowel het op kantoor in Nederland als op de bestemmingen voldoet Sawadee aan vele duurzaamheidscriteria. Ze hebben een certificaat van Travelife, maar kunnen volgens de Rankabrand test nog wat beter scoren. Via Sawadee kun je ook eerlijk vrijwilligerswerk doen voor verschillende stichtingen over de hele wereld.

SNP Natuurreizen

Ben jij een echte natuurliefhebber op vakantie, en wil je dat duurzaam aanpakken? Dan is SNP Natuurreizen een prima optie. Ze hebben, net als een aantal van de genoemde reisorganisaties, een certificaat gekregen van Travelife, waarvoor je aan 150 strenge criteria moet voldoen. Ook krijgen ze een B-label in de Rankabrand test. Ze zijn zich bewust van de kwetsbaarheid van de natuur en houden daar rekening mee door bijvoorbeeld de groepen klein te houden, kleinschalige accommodatie te kiezen, en een duurzaam intern milieu beleid te hebben. Ook worden reizigers geïnformeerd over duurzaamheid voor, tijdens en na de reis.

Nivon reizen

Deze is voor de echte avonturier! Nivon Reizen biedt actieve vakantie aan op het vlak van Wintersport, Actief&Natuur, Trefkampen, 50+reizen, Fietsen & Varen en Waddenzeilen. Ook hebben ze speciale reizen voor kinderen, jongeren, en ouderen. Ze maken gebruik van duurzame energie tijdens al hun reizen, en een actieve groep fietste zelfs naar de klimaattop in Parijs!

Dit zijn mijn favorieten. Gelukkig zijn dit niet de enige organisaties in Nederland die de goede kant op gaan wat betreft hun duurzaamheidsbeleid. Wat vind jij? Zou jij in je keuze rekening houden met de duurzaamheid van je reisorganisatie?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s