Missie ‘red de olifant’ gaat beginnen!

Mijn mond viel (niet voor het eerst) open toen de eerste de beste reiziger die ik op Facebook had toegevoegd een paar dagen later foto’s van zichzelf en een paar gedrogeerde tijgers postte. Mensen beseffen het schijnbaar gewoon niet. En ik moet eerlijk zijn: ik wist het zelf ook niet toen ik als 13-jarige op een Indiase olifant zat. Maar het gaat niet goed met de olifant. Overal niet, maar zeker in Thailand niet. Als je ooit over na hebt gedacht om op een olifant te rijden, een fietsende of schilderende olifant te bekijken, draag er alsjeblieft niet aan bij. Ik zal je uitleggen waarom.

fullsizerender-15
Deze foto heb ik van een mede stagiair, Margarit, gepikt. Zij ging 1,5 week geleden al mee op een eerste olifantenmissie van CNF en trof dit aan in een van de kampen.

Bedreigd

In Thailand zijn nog ongeveer 4700 olifanten (van de honderdduizenden) over waarvan de helft in de toeristensector zit. Ze worden daar van jongs af aan gescheiden van de moeder en vervolgens met veel geweld mishandeld om ze afhankelijk te maken van mensen. En geloof me, dat gaat echt tot bloedens aan toe. Dit allemaal zodat toeristen olifantenritjes kunnen maken en kunnen kijken naar olifanten kunstjes: lopen op een achterpootjes, een stukje fietsen of een schilderijtje maken. Sommigen leven in de grote stad om te bedelen, kortom: geen omgeving waar een olifant thuis hoort. Een olifant is geen attractie en hoort eigenlijk helemaal niet onder de mensen te zijn. Het enige wat een olifant hoort te doen is chillen in de natuur, eten en voor de baby zorgen. In veel olifantenkampen in Thailand gebeuren walgelijke dingen. Als je echt wil weten waar ik het over heb, kijk de documentaire The Last Elephants in Thailand eens. Tot zo ver alle drama van dit bericht.

Roadtrip olifanten redden!

Conserve Natural Forests (CNF), waar ik nu stage loop heeft een 49000 vierkante meter stuk land een stuk buiten Pai waar ze op grote schaal herbebossing toepassen. Onze volgende missie is om een paar olifanten uit deze verschrikkelijke omstandigheden te redden en ze op ons land te zetten zodat ze in hun natuurlijke omgeving rustig kunnen leven. Samen met een reservaat voor kleinere diersoorten en planten op het land moet het de nr 1 duurzame ecotoerisme attractie worden in de omgeving.

En hoe exciting: over een paar dagen gaan we met zijn allen op roadtrip met onze badass CNF ranger in de richting van Chiang Mai om de olifanten te krijgen! Miguel, de oprichter van CNF heeft nu nog een gebroken knie (oid) maar zodra hij hersteld is gaan we er met zijn allen op uit: op naar far-away afgelegen land, de bergen in! Het gebied heet Mae Chaem, ergens tussen Chiang Mai en Pai in. Met een stuk of 6 of 7 mensen zullen we gaan. Voor zo ver ik weet in ieder geval Miguel, de drie stagiairs, een Thaise medewerker van CNF, en wat translators. Of het gaat lukken weet niemand. Hoe lang we wegblijven weet niemand, misschien een paar dagen, misschien een week. Eén ding is zeker: it is going to be freaking cold in the mountains. En het wordt een fantastisch avontuur!

DSCN0183.jpg
De CNF ranger waarmee we op avontuur gaan

Iedereen hier heeft me ervan verzekerd dat werken met olifanten een heel speciaal gevoel geeft wat je niet kan beschrijven. Het zijn zulke bijzondere beesten dat je meteen verliefd op ze wordt. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik niet kan wachten om te gaan! Ik wou dat ik al heel veel foto’s had van olifanten om hier te posten, maar die komen in mijn deel 2 van het verhaal volgende week.

Onderhandelingen

Op roadtrip om olifanten te krijgen betekent niet dat we meteen een bende olifanten mee naar huis nemen.  Om olifanten vrij te kopen gaan er heeeeeel veel moeilijke, ingewikkelde onderhandelingen aan vooraf in een taal die ik nog lang niet versta. Olifanten zijn gewilde goederen op het moment en de markt is booming zonder fair trade handel. Er zijn al eerder pogingen door CNF gedaan om de olifanten te krijgen, maar die zijn steeds mislukt omdat de eigenaren het te druk hadden met het toeristische hoogseizoen (wat zo’n beetje altijd is). Ook is het niet gemakkelijk omdat we selectief moeten zijn bij het kiezen van de olifant, zo moet een olifant bijvoorbeeld wel een beetje vriendelijk zijn en niet te oud (dit kun je schijnbaar zien aan de poep), want dan kunnen ze zich niet meer voortplanten. Hopelijk lukt het deze keer dus wel!

What’s next?

Dus, over een dag of twee gaan we weg. Daarna zal ik natuurlijk verslag doen van de hele trip. Na al weken, misschien wel maandenlang proberen hoop ik dan toch dat het nu echt lukt om de olifanten te krijgen!

Wat mijn hele rol nou in deze stage is, daar moet ik misschien nog een keer andere blogpost aan wijden.

3 gedachten over “Missie ‘red de olifant’ gaat beginnen!

Plaats een reactie